Rozhovor s pokračovatelem rodinné tradice: Karolína Komanová
V této rubrice vám přinášíme rozhovory se současnými majiteli krnovské pekárny ASPEC, spol. s r.o. Všichni jsou členy rodin původních zakladatelů a tak pokračuje nepřerušená rodinná tradice. Jako třetí jsme vyzpovídali manažerku dopravy a úklidu Karolínu Komanovou.
Paní Komanová, vaše pekárna má dlouholetou historii. Kdo byl zakladatelem pekárny ve vaší rodině? Kolikátou jste generací v řadě?
Spoluzakladatelem pekárny z naší rodiny byl můj dědeček Alois Gavenda. Za naši rodinu jsem zástupce třetí generace.
Prozraďte nám, prosím, něco málo o sobě.
Jsem žena středního věku, šťastně vdaná, mám tři děti, 2 syny a 1 dceru a bydlím v sympatickém městečku Město Albrechtice.
Jaká je vaše pozice v krnovské pekárně a jak dlouho ve firmě působíte?
Ve firmě působím cca 25 let a má pozice je manažer dopravy a úklidu.
Chodila jste v mládí do pekárny na brigády? Jaká je vaše zkušenost s čistou pekařinou?
Samozřejmě, na brigády do pekárny jsem chtíc nechtíc chodila. Zkušenost s čistou pekařinou mám, je to velice náročná a rozmanitá práce.
Řekněte nám něco o svých začátcích. Jak jste se dostala k pekařskému řemeslu? Jaká byla vaše cesta k současné pozici?
Mé začátky byly podobné jako začátky mých kolegů společníků. Začalo to brigádami, přes klasický pracovní poměr až jsem převzala žezlo spoluvlastnické.
Jakým způsobem vám řemeslo předával váš předchůdce?
Řemeslo mi předal otec, pod kterým jsem několik let pracovala až jsem ho zcela zastoupila ? .
Čekalo se od vás, že pekárnu převezmete? Pokud ano, jak jste se na tuto úlohu připravovala?
Ano, čekalo se to ode mě. V pekárně jsem pracovala a měla k ní úzký vztah. Na tuto úlohu jsem se připravovala už jako klasický zaměstnanec v pozici referenta.
S jakými očekáváními jste pekárnu přebírala a co se vám od té doby povedlo?
Očekávání …. Nemůžu říct, že bych nějaká velká očekávání měla. Nicméně určitě být užitečným článkem, být pekárně přínosem, optimalizovat, hledat úspory, být dobrým manažerem a empatickým vedoucím. Něco se povedlo.
Kdo by měl v budoucnu na vaši práci navázat?
Mám tři děti, tak se nechám překvapit.
Budete ráda, když vaše děti v budoucnu převezmou žezlo a stanou se dalším pokračovatelem rodinné tradice?
Budu ráda, když mé děti budou šťastné, zdravé a spokojené kdekoli. Tohle neřeším.
Čeho si na vaší pekárně nejvíce ceníte?
Dobrých zaměstnanců, ti jsou nad zlato. Dobrých vztahů s kolegy a dobrého pečiva, které umíme upéct a vlastní dopravou rozvézt, třeba až na Praděd.
Na jakém vašem výrobku si ráda pochutnáte?
Tak, top je určitě chléb Křupák, klasický rohlík a ke kávě tvarohový koláč. Ale naše výrobky jsou výborné všechny a pochutná si tak určitě každý ?
Kde vy osobně vidíte ASPEC za 5 let?
Vzhledem k této složité době, kterou je třeba vzít v potaz, bych byla ráda, kdyby se stabilizovala personální krize a zachovali jsme si přízeň našich věrných odběratelů a zásobovali je našim pečivem stále tak, jak je tomu nyní.
Jak relaxujete a jaké máte osobní plány pro tento rok?
Relaxuji sportem a časem stráveným s rodinou. Osobní plány samozřejmě nějaké mám, ale ty neprozradím. ?
Paní Komanová, děkuji za váš čas věnovaný tomuto rozhovoru a přeji hlavně zdraví a příjemně strávené blížící se Velikonoční svátky.